Skip to content

Golf Portal.cz

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Nacházíte se:    Úvod arrow Aktuality arrow Novinky v Clubu ducha sportovního pro rok 2009
Novinky v Clubu ducha sportovního pro rok 2009
Sunday, 18 January 2009

Club Ducha sportovníhoUrčitě už jste někdy slyšeli o Clubu ducha sportovního. Na mapě golfových klubů má zvláštní místo. Aniž by disponoval vlastním hřištěm, přesto se v něm jeho členové cítí jako doma. A navíc mohou „zdarma“ hrát na mnoha hřištích v Česku.

Club ducha sportovního byl přijat do České golfové federace v roce 2005, ale svoji golfovou aktivitu už lidé s tímto klubem spojení píší delší dobu. Nynější prezidentka klubu Dáša Sedláčková začala společně s manželem Michaelem Sedláčkem organizovat golfové turnaje v roce 2002. GreentourJejich Greentour se stala pro mnohé začínající golfisty skvělým odrazovým můstek pro další hru. Turnaje pořádají dodnes, stále jde o soutěže „zelenokaretníků“, tedy hráčů s hendikepy 36-54, ačkoli pojem Zelená karta už v oficiálním českém golfovém slovníku není. A právě z greentoury se vyloupla myšlenka na vznik samostatného klubu. „V mnoha případech se nás hráči ke konci sezóny ptali,“ říká Dáša Sedláčková, „co pro ně uděláme v dalším roce. Na greentouře si zlepšili handicap a už nemohli nastoupit. Tak jsme pro ně začali pořádat turnaje Pojďme si zahrát. Ale pořád to nebylo ono. Nakonec jsme založili občanské sdružení a Club ducha sportovního.“

CDS není úplně „normální“ klub, protože na rozdíl od jiných klubů nemá vlastní hřiště a ani není smluvně vázán jen s jedním hřištěm.  Těch smluv je totiž hned několik. A v tom je právě „půvab“ klubu i důvod, proč právě ho hodně hráčů vyhledává. Kdo se stane členem klubu, má možnost hrát na všech smluvních hřištích bez toho, aby tu platil jakýkoli poplatek. A to je pro mnoho golfistů skutečným lákadlem.

 Neomezená hra na 17 hřištích po celý rok

„V prvním roce fungování mohli naši hráči hrát na čtyřech hřištích“, vzpomíná Dáša Sedláčková. „Postupně tento počet rostl, takže na příští sezónu jich máme už sedmnáct. Na všech hrají naši členové zdarma. Navíc pro ně pořádáme klubové turnaje - těch bude v roce 2009 deset. I na těchto turnajích platí naši hráči pouze startovné. Součástí klubového života jsou i soutěže o mistry klubu na jamky a na rány, naši reprezentanti se zúčastňují také Ligy družstev, kterou každoročně vypisuje Česká golfová federace."

10 klubových turnajů jen za cenu startového

Členové klubu se rekrutují především z řad hráčů, kteří se golfu věnují intenzivněji.  Právě jim vyhovuje klubový systém, ve kterém mohou hřiště střídat a neplatit na nich hrací poplatky. Není výjimkou, že členové CDS odehrají za jednu sezónu více než sedmdesát her.

Další velkou ekonomickou výhodou CDS oproti jiným klubům je fakt, že se tu neplatí tzv. vstupní poplatek. Členové platí pouze roční platbu. Umožňuje jim to i velkou mobilitu – nejsou vázáni tím, aby v klubu zůstávali dlouhé roky, během kterých budou „umořovat“ vstupní poplatek.  Jestliže se někomu nelíbí nabídka hřišť nebo výše poplatků na daný rok, má možnost jít jinam - a po čase se třeba vrátit. Zatím ale klub z hlediska členské základny jen rostl. V současné době má už přes pět set členů.

Jak už bylo řečeno, pro rok 2009 má Club ducha sportovního nasmlouváno celkem sedmnáct hřišť. Je to zatím nejvyšší počet, kterým klub za svou pětiletou existenci disponuje. S tím je ale spojené také určité zvýšení poplatků pro rok 2009. „Když klub začal fungovat, byl roční hrací poplatek 15 000 korun  - a to jsme měli jen čtyři devítijamková hřiště,“ vzpomíná Sedláčková. „Dodnes jsme těmto hřištím vděčni za to, že našemu projektu uvěřili a šli s námi do toho. Ale například loni už měli naši členové možnost hrát na více než desítce hřišť, včetně špičkových resortů jako jsou Ypsilonka, Kunětická hora nebo Dýšina. A to aniž bychom tento poplatek navýšili. Na rok 2009 jsme proto už museli přistoupit k zvýšení na 25 000 korun. Ale i proto, že do nabídky se dostávají další výborná hřiště: západočeské Cihelny a Sokolov, sedmadvacetijamkové Kaskády a osmnáctka Mladá Boleslav, která je skvěle dostupná z Prahy. Jsem ale toho názoru, že i nynější poplatek je stále vcelku přijatelná částka. Alespoň tomu nasvědčují první ohlasy od stávajících členů a počet nových přihlášek do klubu na rok 2009.“

Členský poplatek pro rok 2009: 25 000 Kč

Denní kapacita míst na hřištích, se kterými má klub nyní smlouvu, je ale kolem tří set hracích míst. Nemůže se tedy stát, že by na některé členy prostě nezbylo místo?  „To je sice často pokládaná otázka,“ vysvětluje Sedláčková, „ale vezměte si, že i kluby s osmnáctijamkovým, neřku-li devítijamkovým hřištěm mají mnohdy více členů, než je jejich denní kapacita. Ani osmnáctijamkové hřiště s klubem o více než 150ti členech nedává všem svým hráčům možnost hrát každý den. A v praxi se to skoro nemůže stát, aby všichni členové klubu chtěli v jeden den naráz hrát. “

Nicméně i tak je zřejmé, že klub se nemůže rozrůstat donekonečna. Proto dojde v dohledné době k ukončení přijímání nových členů. V dalších letech pak bude CDS přijímat nové členy pouze do výše přirozeného úbytku členské základny. A pro tuto uzavřenou skupinu členů se bude CDS snažit vytvořit co nejlepší hrací podmínky. „V praxi to znamená, že půjdeme cestou nakupování kapacity na kvalitních hřištích. Samozřejmě komunikujeme s naší členskou základnou a bereme v potaz jejich přání a potřeby. Těmi se také řídíme při přípravě na další sezóny. V tomto množství hráčů jsme již zajímaví i pro další obchodní partnery, např. cestovní kanceláře a prodejce golfového vybavení. Ve spolupráci s nimi se již teď snažíme vytvořit pro naše členy nadstandardní podmínky“, doplňuje Dáša Sedláčková.

Více informací a přihlášku najdete na stránkách klubu: www.duchsportovni.cz

Bořivoj Boudný


Související:

 
< Předch.   Další >